Lato w Polsce to okres, który niewątpliwie kojarzy się z pysznymi świeżymi owocami i warzywami oraz ich zbiorami. Z zebranych plonów można korzystać od razu sporządzając pyszne posiłki lub też zachować smak lata na później i zrobić przetwory. Przetwory z darów natury stanowią nieodłączny element polskiej kultury. Do najczęściej przygotowanych należą dżemy, soki, sałatki, kiszone ogórki i marynowane warzywa. Wykonywanie ich opiera się na dodawaniu octu, zalewy solnej, cukru, bądź też ich pasteryzowaniu. Czy tylko w Polsce wekujemy słoiki? Sprawdźmy, jak to jest w innych zakątkach świata.
WIELKA BRYTANIA
Pikle
Przetwory ogórkowe w angielskiej odsłonie najlepiej sprawdzą się do sałatek, kanapek lub na grilla. Są bardzo zbliżone w przygotowaniu do tych, które znamy w Polsce. Do słoika należy wrzucić gorczycę, pieprz, ziele angielskie oraz dodać warzywa (czyli ogórki, marchew i cebulę). Sekret tkwi w zalewie. Marynata, oprócz oczywistych składników takich jak ocet, woda, cukier i sól, zawiera także składniki specjalne. Do takiej zalewy należy dodać curry, kurkumę oraz dwa rodzaje musztardy: sarepską i miodową.
Lemon curd
Znany angielski krem, dodatek do deserów. Popularny już w XIX wieku. Klasyczny przygotowywany jest z cytryn, można jednak wykonać go także z limonek, pomarańczy czy mandarynek. Oprócz cytrusów w skład lemon curd wchodzą: jajka, masło oraz cukier. Krem stanowi alternatywę dla dżemu, przez co można jeść go z goframi, naleśnikami, kanapką albo zastosować do tarty. Wadą przetworu, ze względu za zawartość jajek, jest krótki termin na jego spożycie.
Piccalilli
Słoik marynowanych warzyw w sosie, inspirowany kuchnią indyjską. Stosowane jako dodatek do mięsa, hamburgerów, kanapek i sałatek. Dowolne warzywa są gotowane razem z marynatą i zagęszczone mąką, co w efekcie końcowym daje gęstą konsystencję.
BAŁKANY
Ajvar
Popularna pasta, której głównym składnikiem jest pieczona papryka. Jest znana na pewno wszystkim tym, którzy w czasie wakacji odwiedzili Chorwację czy Czarnogórę. Ajvar stanowi dodatek do posiłków, kanapek, może też być stosowany jako przystawka. Sporządza się ze wspomnianej już pieczonej papryki, bakłażana, czosnku, octu i przypraw.
BLISKI WSCHÓD
Dżem z bakłażana
Cóż za połączenie – dżem + bakłażan. Coś słodkiego i coś wytrawnego, czy to dobre połączenie? Jak widać tak, ten dżem jest bardzo znany i lubiany wśród mieszkańców Maroka, Libanu i Turcji. Bazę dżemu stanowi bakłażan, ale jest przyrządzany na słodko – tak jak przystało na dżem. Jako że bakłażan ma wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu (obniża cholesterol, poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego) to chętnie zajadają się nim nawet Ci, którzy bakłażana nie lubią.
Dla wszystkich tych, którzy właśnie się zainspirowali i pragną spróbować swoich sił w kuchni, przygotowaliśmy kilka cennych wskazówek:
- zakrętki i słoiki muszą być dokładnie umyte, wyparzone i suche, aby móc przełożyć do nich przetwory,
- jeśli robimy przetwory z zalewą – wszystkie składniki muszą być nią przykryte,
- do przetworów nie mogą się dostać inne składniki i substancje, np. ślina z oblizanej łyżki
- dżemy, soki, itp. muszą być dobrze zagotowane, aby mogły nadawać się do spożycia za kilka miesięcy.
Wykorzystajmy obecny czas na zrobienie czegoś dla samych siebie w przyszłości. W zimowe poranki będziemy mogli delektować się herbatą z pysznym sokiem lub zajadać się tostem z własnoręcznie przygotowanym dżemem. Domowe przetwory mogą być też wspaniałym prezentem dla bliskich nam osób.